Minder fraude en fouten bij online overboeken

Rabobank boekt mooie resultaten met de IBAN-Naam Check

Rabobank introduceerde in september vorig jaar als eerste bank in Europa de IBAN-Naam Check. Nu, ruim een half jaar later, presenteren we met trots de resultaten!

Elke dag minder fraude en vergissingen

Elke dag voorkomt de IBAN-Naam Check 1.500 betalingen aan rekeningen die niet meer bestaan. Dat zijn elke dag 1.500 klanten van Rabobank die niet in de zenuwen hoeven te zitten om hun geld terug te krijgen. Zij krijgen eenvoudig een melding in online bankieren die aangeeft dat het rekeningnummer niet meer bestaat. Zo voorkomen we in plaats van achteraf te repareren.

Daarnaast heeft de check bij klanten van Rabobank het schadebedrag door valse facturen teruggebracht met 70%! Van elke euro die vroeger werd afgetroggeld door dit type fraude is er nu, na invoering van de IBAN-Naam Check, nog 30 cent over.

En tot slot zien we dat het aantal betalingen naar een verkeerd rekeningnummer is gehalveerd. In dit geval kun je het geld proberen terug te krijgen via je bank, maar dat dit niet in alle gevallen lukt, bewijst de case die recent in het nieuws kwam waarbij een klant van ABN AMRO ruim € 90.000 spaargeld krijt raakte door een verkeerde overboeking. De IBAN-Naam Check had dit tragische geval kunnen voorkomen.

Zie hieronder de resultaten van de IBAN-Naam Check bij Rabobank.

Minder fraude en fouten

We zijn trots op deze mooie resultaten en werken momenteel hard aan de implementatie van de IBAN-Naam Check bij andere banken.