De IBAN-Naam Check, weet aan wie je betaalt

De IBAN-Naam Check gebruiken bij jou, als bank?
Download het informatiepakket.

Download de brochure

De IBAN-Naam Check maakt online betalen persoonlijker en nog veiliger

De IBAN-Naam Check controleert of de ingevoerde naam bij het IBAN anders is dan de naam die bekend is bij de bank. En geeft een melding als er iets afwijkt. Zo kun je controleren of je betaalt aan de juiste persoon of het juiste bedrijf. Dit helpt vergissingen en fraude te voorkomen. Wel zo veilig!

slot iban naam check surepay

De voordelen van de IBAN-Naam Check

  • Maakt betalen persoonlijker en veiliger
  • Helpt vergissingen te voorkomen
  • Helpt fraude te bestrijden

De IBAN-Naam Check is klantvriendelijk

De IBAN-Naam Check combineert de nieuwste data science technieken met diepgaande kennis van betalingsverkeer om te helpen fraude te voorkomen en tegelijkertijd een goede klantbeleving te realiseren.

Het algoritme is getraind om verschillen te interpreteren en te beslissen of de invoer van de klant voldoende matcht met de gegevens die bekend zijn bij de bank. De dienst heeft als doel om te helpen foutieve of frauduleuze betalingen tegen te gaan, maar is zo gemaakt dat correcte betalingen gewoon doorgang vinden, zonder vertraging en zonder onnodige meldingen. De dienst werkt razendsnel, in een fractie van een seconde is de naam gecheckt. Dit vertraagt op geen enkele manier de klantervaring in de online betaalomgeving.

De IBAN-Naam Check is toekomstvast

Bij de ontwikkeling van de IBAN-Naam Check is rekening gehouden met de belangrijkste ontwikkelingen in de payments markt.

  1. Houdt rekening met de privacy van de particuliere rekeninghouder
  2. IBAN blijft de unieke identifier bij het doen van betalingen. De dienst is zo ontworpen dat de klant zelf beslist om de betaling uit te voeren dan wel af te breken als hij een melding krijgt
  3. De IBAN-Naam Check werkt razendsnel en voert de check uit meteen na de invoer, nog voordat de betaling door de klant aan de bank is verzonden. Daarmee is de IBAN-Naam Check voorbereid op Instant Payments.

De IBAN-Naam Check is veilig

De IBAN-Naam Check matcht namen en IBAN-nummers. Dit zijn persoonsgegevens en het is van groot belang persoonsgegevens goed te beveiligen. Om dit te bewerkstelligen is een aantal maatregelen genomen.

De IBAN-Naam Check

Voldoet aan Rabo Software Security Baseline en OWASP ASVS. Is ontwikkeld volgens security by design, inclusief dreigingsanalyse en penetration tests.

Algoritme

Het algoritme draait in een eigen beveiligde Sandbox om beïnvloeding door andere processen te voorkomen.

Toegangsbeveiliging

De toegang tot de API wordt op twee manieren beveiligd: Er wordt gewerkt met een TLS en de toegang tot de API is daarnaast beveiligd met IP-whitelisting. Elke aangesloten bank heeft een eigen API-key.

Data

De data is encrypted opgeslagen en transport is beveiligd met TLS. Het algoritme heeft toegang tot de data. De data staat opgeslagen in de Europese Unie.

De implementatie in de online betaalomgeving

De IBAN-Naam Check bestaat uit een intelligent en robuust algoritme en is beschikbaar via een eenvoudig in te bouwen API voor integratie in de online betaalomgeving van banken. Het algoritme checkt de ingevoerde naam en IBAN tegen de database. Deze bevat data van verschillende Nederlandse banken en uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Om de kwaliteit van de IBAN-Naam Check hoog te houden is het belangrijk dat de check de klantdata kan raadplegen van de banken die zich aansluiten bij de IBAN-Naam Check. Dataprovisioning is een belangrijk onderdeel van de implementatie en de samenwerking nadat de service in dienst is genomen.

Interesse om de IBAN-Naam Check te implementeren bij jouw bank?

Download de brochure

Vraag de productspecificaties aan

Veelgestelde vragen

IBAN-Naam Check voor Banken

Wat moet de bank doen om de IBAN-Naam Check te implementeren?

De belangrijkste werkzaamheden aan de zijde van de bank bestaan uit twee zaken. Ten eerste het integreren van de API van de IBAN-Naam Check in de online betaalomgeving van de bank, dat is een eenmalig project met in de toekomst eventueel incidenteel een update. En en tweede het beschikbaar stellen van de klantgegevens van de bank zodat de IBAN-Naam Check ertegen kan matchen. Dit is een eenmalig project bij livegang, maar daarna een terugkerende activiteit omdat de naam- en IBAN-gegevens immers actueel gehouden moeten worden. Meer informatie over de implementatie kun je aanvragen via deze website.

Hoe werkt de IBAN-Naam Check?

De IBAN-Naam Check controleert bij online betalingen of de naam en IBAN die je intoetst hetzelfde zijn als de gegevens die bekend zijn bij de bank. Je krijgt een melding als er iets afwijkt. Zo kun je jouw betaling controleren. Misschien heb je een vergissing gemaakt? Of misschien is er sprake van fraude en heb je een valse factuur ontvangen? Als je een foutmelding krijgt, neem dan contact op met de persoon of het bedrijf aan wie je geld wilde overboeken om de betaling te controleren.

Welke meldingen zijn er?

Er zijn drie soorten meldingen:

Foutmelding

Is de naam die je intoetst helemaal anders dan de naam die bekend is bij de bank, bijvoorbeeld Pietersen in plaats van Jansen, let dan goed op. Er kan sprake zijn van fraude. Je krijgt een melding dat bij dit IBAN een andere naam bekend is bij de bank dan de naam die je intoetste. Neem contact op met degene aan wie je wilde betalen en controleer de betaalgegevens.

Typefout

Maak je een typefoutje in de naam, bijvoorbeeld Jansen in plaats van Janse, dan laten we de naam zien die bekend is bij de bank. Controleer zelf of de naam die wij voorstellen inderdaad de persoon of het bedrijf is die je bedoelt. Je kunt de voorgestelde naam overnemen.

Geen check

Kunnen we de naam die je intoetst niet controleren, bijvoorbeeld bij een buitenlands bankrekeningnummer, dan krijg je daarvan ook een melding.

Alle vragen bekijken