De IBAN-Naam Check API voor banken

De IBAN-Naam Check gebruiken bij jou, als bank? Download het informatiepakket.

De IBAN-Naam Check maakt online betalen persoonlijker en nog veiliger

De IBAN-Naam Check controleert of de ingevoerde naam bij het IBAN anders is dan de naam die bekend is bij de bank. En geeft een melding als er iets afwijkt. Zo kun je controleren of je betaalt aan de juiste persoon of het juiste bedrijf. Dit helpt vergissingen en fraude te voorkomen. Wel zo veilig!
4-Homepage icons-_v
Uitvinder
IBAN-Naam Check
4-Homepage icons-_v copy
99,8% dekking
Nederlandse banken
4-Homepage icons-_v copy 2
99,99% uptime
52ms responstijd
4-Homepage icons-_v copy 3
Bancaire
veiligheidsstandaarden

De IBAN-Naam Check is klantvriendelijk

De IBAN-Naam Check combineert de nieuwste data science technieken met diepgaande kennis van betalingsverkeer om te helpen fraude te voorkomen en tegelijkertijd een goede klantbeleving te realiseren. Het algoritme is getraind om verschillen te interpreteren en te beslissen of de invoer van de klant voldoende matcht met de gegevens die bekend zijn bij de bank. De dienst heeft als doel om te helpen foutieve of frauduleuze betalingen tegen te gaan, maar is zo gemaakt dat correcte betalingen gewoon doorgang vinden, zonder vertraging en zonder onnodige meldingen. De dienst werkt razendsnel, in een fractie van een seconde is de naam gecheckt. Dit vertraagt op geen enkele manier de klantervaring in de online betaalomgeving.

De IBAN-Naam Check is toekomstvast

Bij de ontwikkeling van de IBAN-Naam Check is rekening gehouden met de belangrijkste ontwikkelingen in de payments markt.

De IBAN-Naam Check voldoet aan
Bancaire Veiligheidsstandaarden

SurePay & Data beveiliging
De IBAN-Naam Check is ontwikkeld volgens security by design, inclusief dreigingsanalyse en penetration tests. SurePay is compliant aan ISO/IEC 27001:2017. Jaarlijks wordt een ISAE 3000 type II audit uitgevoerd met betrekking tot een Information Security Management System.
Algoritme
Het algoritme draait in een eigen beveiligde Sandbox om beïnvloeding door andere processen te voorkomen.
Toegangsbeveiliging
De toegang tot de API wordt op twee manieren beveiligd: Er wordt gewerkt met een TLS en de toegang tot de API is daarnaast beveiligd met IP-whitelisting. Elke aangesloten bank heeft een eigen API-key.
Data
De data is encrypted opgeslagen en transport is beveiligd met TLS. Het algoritme heeft toegang tot de data. De data staat opgeslagen in de Europese Unie.

De implementatie

in de online betaalomgeving

De IBAN-Naam Check bestaat uit een intelligent en robuust algoritme en is beschikbaar via een eenvoudig in te bouwen API voor integratie in de online betaalomgeving van banken. Het algoritme checkt de ingevoerde naam en IBAN tegen de database. Deze bevat data van verschillende Nederlandse banken en uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Om de kwaliteit van de IBAN-Naam Check hoog te houden is het belangrijk dat de check de klantdata kan raadplegen van de banken die zich aansluiten bij de IBAN-Naam Check. Dataprovisioning is een belangrijk onderdeel van de implementatie en de samenwerking nadat de service in dienst is genomen.

Veelgestelde
vragen

De IBAN-Naam Check controleert bij online betalingen of de naam en IBAN die je intoetst hetzelfde zijn als de gegevens die bekend zijn bij de bank. Je krijgt een melding als er iets afwijkt. Zo kun je jouw betaling controleren. Misschien heb je een vergissing gemaakt? Of misschien is er sprake van fraude en heb je een valse factuur ontvangen? Als je een foutmelding krijgt, neem dan contact op met de persoon of het bedrijf aan wie je geld wilde overboeken om de betaling te controleren.

De IBAN-Naam Check berust op een slim algoritme dat de invoer door de gebruiker in de betaalapp van de bank vergelijkt met de klantgegevens die bekend zijn in de IBAN-Naam Check database. Deze database wordt gevoed met klantgegevens van aangesloten banken en de handelsnamen van de KvK.

In de IBAN-Naam Check database zitten dus meerdere namen. Het algoritme selecteert de naam die het beste matcht met de klantinvoer. Als er een match is, volgt er geen melding aan de eindgebruiker. Is er geen match, dan wijkt de naam te veel af van de namen in onze database, en geven we een foutmelding.

Het is belangrijk dat de IBAN-Naam Check matcht tegen actuele en complete klantgegevens van aangesloten banken. Zo werkt de IBAN-Naam Check optimaal en helpen we vergissingen en fraude tegen te gaan.

Voor een kwalitatief goede werking van de IBAN-Naam Check is het noodzakelijk dat de check kan matchen tegen de gegevens van de rekeninghouder zoals ze bekend zijn bij de aangesloten banken. Deze namen zijn immers dankzij zorgvuldige procedures bij de banken geverifieerd. Ook hebben we van zakelijke rekeninghouders het KvK-nummer nodig dat zij aan de bank hebben doorgegeven, zodat we de door dit bedrijf geregistreerde handelsnamen kunnen toevoegen aan de IBAN-Naam Check database. Want vaak staan juist de handelsnamen op de factuur.

We sluiten overeenkomsten af voor de levering van klantgegevens door de bank en hierin is het doel waarvoor SurePay de gegevens mag gebruiken nauw omschreven. Deze zogenaamde doelbinding schrijft voor dat de gegevens uitsluitend mogen worden gebruikt voor het omschreven doel en verbiedt het gebruik voor elk ander doel.

In geval SurePay een nieuwe service of toepassing zou ontwikkelen waarvoor zij de klantgegevens van banken wil gebruiken, kan dat niet zonder de expliciete toestemming van de dataleverancier.

De melding verschijnt in uw betaalscherm, meteen nadat je de naam en het IBAN heeft ingevoerd, en voordat je op de verzendknop heeft gedrukt. De check is heel snel.

Er komt alleen een melding als de gegevens afwijken. Als IBAN en naam overeenkomen met de gegevens die bekend zijn bij de bank, verschijnt er geen melding.

We maken een offerte op maat en kunnen daarom geen tarieven noemen. Wel geven we hier meer informatie over de tariefsopbouw.

Er geldt per bank een eenmalige aansluitfee met daarnaast een transactievergoeding op basis van volumes met staffelkorting. Ook is er een aanzienlijke korting voor banken die niet alleen de check afnemen maar ook hun klantgegevens leveren ten behoeve van een betere check.

Klaar om aan
de slag te gaan?

Plan een meeting met ons voor een vrijblijvend kennismaking
Download brochure IBAN-Naam Check voor Banken