Haagsch Recherchebureau maakt processen en fraude-onderzoeken makkelijker en veiliger met de IBAN-Naam Check
Klantcasus Haagsch Recherchebureau
Ondersteuning bij recherche
Wanneer je als bedrijf of particulier slachtoffer bent van oplichting en/of fraude, kan het Haagsch Recherchebureau je ondersteunen met een rechercheonderzoek. Denk hierbij aan: verzuimfraude, overtreding van het concurrentiebeding, alimentatie onderzoek, woonfraude en opsporing van vermiste personen.
Voorheen maakte het Haagsch Recherchebureau vooral gebruik van e-mailadressen en telefoonnummers om informatie te achterhalen. Om hun opsporingskansen te vergroten, maar ook ter bewijslast in onderzoeken zoals bovenstaande, ging Haagsch Recherchebureau op zoek naar partijen die de IBAN & Naam checken en kwamen bij SurePay terecht. Haagsch Recherchebureau maakt nu bijna een jaar gebruik van de IBAN-Naam Check portal.
Twee grote voordelen: de PDF met matching resultaten kunnen worden toegevoegd aan het onderzoeksdossier en gebruikt als bewijslast voor de opdrachtgever.
Fraude en oplichting onderzoeken
Bij het uitvoeren van een oplichting onderzoek is het met de IBAN-Naam Check portal veel gemakkelijker om te zien of je mogelijk te maken hebt met een geldezel (ook wel katvanger of money mule genoemd). Een geldezel is iemand die zijn/haar rekening beschikbaar stelt voor fraude en daar vaak voor betaald krijgt. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn met veel schulden.
Ook bij zaken zoals alimentatie onderzoeken wordt de IBAN-Naam Check portal ingezet. Naast dat je kan zien hoe veel rekeninghouders de rekening heeft, krijg je terug hoe lang de rekening bestaat en of deze opgeheven of aan een andere rekening gekoppeld is.
Ook intern gebruik
Voor het Haagsch Recherchebureau is het belangrijk dat men alleen voor integere partijen werkt. Daarom wordt elke nieuwe opdrachtgever (zowel zakelijk als particulier) gescreend. Ook in dit proces wordt de IBAN-Naam Check portal ingezet. De opdrachtgever merkt hier niets van, tenzij de bankrekening op een andere naam staat. In dat geval speelt de IBAN-Naam Check ook een belangrijke rol bij de ID Check, die altijd wordt uitgevoerd bij een screening.
Bijvoorbeeld: men heeft de ID check voltooid, maar het identiteitsbewijs blijkt gestolen te zijn. Vervolgens voer je met die gegevens een IBAN-Naam Check uit, er komt dan vaak geen match op de rekeninghouder uit. Dit betekent dat de rekening van iemand anders is dan van wie het identiteitsbewijs is. In dat geval kan het Haagsch Recherchebureau melding maken bij de politie om verder misbruik te voorkomen.
“Met de IBAN-Naam Check van SurePay verifiëren we vergaarde onderzoeksinformatie, verkrijgen we een opsporingsindicatie en screenen we onze nieuwe en bestaande opdrachtgevers.”
– Jan-Paul Kreukniet, Rechercheur, Haagsch Recherchebureau
Meer interessante klantcasussen
IBAN-Naam Check voor Bedrijven helpt Grolsch bij het voorkomen van fraude
Na pogingen tot fraude bij een
internationale collega brouwerij, is
Grolsch gebruik gaan maken van de
IBAN-Naam Check voor Bedrijven.
Afname van fraude en fakebestellingen bij STRATO
Sinds de invoering van de IBAN-Naam
Check zien we ruim 80% minder
frauduleuze bestellingen ten opzichte
van een jaar eerder.
Mitros verbetert processen door gebruik IBAN-Naam Check voor Bedrijven
Dankzij deze oplossing weten wij zeker
dat we aan de juiste persoon of
organisatie betalen.