Veelgestelde vragen
Je wilt betalen aan de juiste persoon of het juiste bedrijf. De IBAN-Naam Check geeft een melding als naam en IBAN afwijken van de gegevens die bekend zijn bij de bank. Dit voorkomt vergissingen en helpt fraude te bestrijden. Wel zo veilig.
IBAN-Naam Check voor Banken
Wat moet de bank doen om de IBAN-Naam Check te implementeren?
De belangrijkste werkzaamheden aan de zijde van de bank bestaan uit twee zaken. Ten eerste het integreren van de API van de IBAN-Naam Check in de online betaalomgeving van de bank, dat is een eenmalig project met in de toekomst eventueel incidenteel een update. En en tweede het beschikbaar stellen van de klantgegevens van de bank zodat de IBAN-Naam Check ertegen kan matchen. Dit is een eenmalig project bij livegang, maar daarna een terugkerende activiteit omdat de naam- en IBAN-gegevens immers actueel gehouden moeten worden. Meer informatie over de implementatie kun je aanvragen via deze website.
Hoe werkt de IBAN-Naam Check?
De IBAN-Naam Check controleert bij online betalingen of de naam en IBAN die je intoetst hetzelfde zijn als de gegevens die bekend zijn bij de bank. Je krijgt een melding als er iets afwijkt. Zo kun je jouw betaling controleren. Misschien heb je een vergissing gemaakt? Of misschien is er sprake van fraude en heb je een valse factuur ontvangen? Als je een foutmelding krijgt, neem dan contact op met de persoon of het bedrijf aan wie je geld wilde overboeken om de betaling te controleren.
Welke meldingen zijn er?
Er zijn drie soorten meldingen:
Foutmelding
Is de naam die je intoetst helemaal anders dan de naam die bekend is bij de bank, bijvoorbeeld Pietersen in plaats van Jansen, let dan goed op. Er kan sprake zijn van fraude. Je krijgt een melding dat bij dit IBAN een andere naam bekend is bij de bank dan de naam die je intoetste. Neem contact op met degene aan wie je wilde betalen en controleer de betaalgegevens.
Typefout
Maak je een typefoutje in de naam, bijvoorbeeld Jansen in plaats van Janse, dan laten we de naam zien die bekend is bij de bank. Controleer zelf of de naam die wij voorstellen inderdaad de persoon of het bedrijf is die je bedoelt. Je kunt de voorgestelde naam overnemen.
Geen check
Kunnen we de naam die je intoetst niet controleren, bijvoorbeeld bij een buitenlands bankrekeningnummer, dan krijg je daarvan ook een melding.
IBAN-Naam Check voor Bedrijven
Welke IBANs checkt SurePay?
IBANs van de volgende banken worden gecheckt: ABN Amro, Moneyou, ING, Rabobank, Knab, ASN, BLG Wonen, Regiobank, SNS, Zwitserlevenbank, Handelsbanken, BNG Bank, BNP Paribas NL, Deutsche Bank NL, Nederlandse Waterschapsbank, Van Lanschot-Kempen, bunq en Triodos. Hiermee biedt SurePay een dekking van >99% op Nederlandse IBANs.
Op dit moment kunnen we het grootste gedeelte van buitenlandse IBANs nog niet controleren. Echter werken we hier hard aan en verwachten we in de loop van 2022 goed nieuws te kunnen melden over het checken van buitenlandse IBANs, ook wel cross border betalingen genoemd
Heeft jouw organisatie een specifiek vraagstuk met betrekking tot controle op buitenlandse IBANs? Neem dan contact met ons op.
Hoe wordt de IBAN-Naam Check voor Bedrijven geleverd?
De IBAN-Naam Check voor Bedrijven wordt op twee manieren geleverd, via een API verbinding en via een bestandscheck.
Hoe is databeveiliging geregeld?
Databeveiliging is onze hoogste prioriteit. SurePay heeft de IBAN-Naam Check ontwikkeld in samenwerking met een groot aantal financiële instellingen, met als belangrijkste principe "Security by Design". Alle diensten zijn gebouwd op bewezen veilige architectuur en onderworpen aan strenge controles voordat ze in productie zijn genomen. SurePay is compliant aan ISO 27001 en wordt periodiek gecontroleerd op databeveiliging. Daarnaast wordt bij SurePay B.V. jaarlijks een ISAE 3402 type II audit uitgevoerd met betrekking tot een Information Security Management System conform het ISO/IEC 27001:2013 raamwerk. Een geslaagde audit heeft aangetoond dat we voldoen aan alle punten van de norm voor informatie-beveiligingseisen.
Heb je specifieke vragen over hoe we de beveiliging georganiseerd hebben, neem dan contact met ons op of kijk op de Security & Compliance pagina.
De IBAN-Naam Check Portal
Ik heb zojuist een account aangemaakt, maar ik heb geen bevestigingsmail ontvangen
Maak je geen zorgen, je account wordt binnenkort aangemaakt. Je ontvangt binnen 2 werkdagen een bevestigingsmail met je persoonlijke inloggegevens.
Kan ik na het aanmaken van een account ook de SurePay API gaan gebruiken?
Vanwege een andere prijs structuur moet je een ander contract ondertekenen als je de API wilt gebruiken. Aanvullende informatie en toegang tot onze API kun je opvragen door een e-mail te sturen naar [email protected].
Hoe en wanneer wordt mijn bedrijf gefactureerd?
Jouw bedrijf wordt aan het einde van een maand gefactureerd. Je ontvangt een e-mail met de factuur op het e-mailadres van de eerste gebruiker. Het factuuradres wijzigen, kan in het portaal onder de knop “account instellingen“