Logo VBS blauw - transparante achtergrond

Notarissen maken hun processen veiliger en efficienter met de IBAN-Naam Check

Klantcasus Van Brug Software 

Platformpartner Van Brug Software heeft IBAN-Naam Check in Codex geïntegreerd  
Notarissen kunnen alle transacties controleren
Altijd de juiste klantgegevens
Dossiers compleet en op orde 

Van Brug Software is softwareleverancier voor het notariaat sinds 1985. De organisatie heeft de IBAN-Naam Check geïntegreerd in hun softwarepakket genaamd Codex. Zo kunnen notarissen in verschillende processen klantgegevens en betalingen controleren.

Menno van Sligter, Manager R&D (Research & Development) en Marjolijn Mooij, Marketing & Communicatie medewerker, vertelden ons over hoe notarissen de oplossing gebruiken in Codex.  

Van Brug Software bedient meer dan 300 notariskantoren in Nederland. Codex wordt gebruikt door uiteenlopende kantoren: kleine kantoren van 1 medewerker tot de grootste notariskantoren in Nederland met meer dan 100 medewerkers. Notarissen bevragen veel systemen en Van Brug Software levert alle software die zij nodig hebben om dossiers compleet te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het doen van een check bij de gemeente, vaststellen of (vastgoed)transacties legitiem zijn en het onboarden van nieuwe klanten.

Controleren van transacties en onboarding van nieuwe klanten

De meest voorkomende transacties (tienduizenden per jaar) zijn die wanneer particulieren een huis (ver)kopen. Binnen het doen van deze transacties kijkt de notaris onder andere naar: hoort degene die zijn/haar huis (ver)koopt ook bij het opgegeven rekeningnummer? En: is het een legitieme transactie; horen de naam en het rekeningnummer ook daadwerkelijk bij de eigenaar van het huis?

Door het gebruik van de IBAN-Naam Check in deze processen maken notarissen hun KYC/onboarding processen veiliger en efficiënter en dragen ze bij aan de Wwft – Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Een notaris is tenslotte verantwoordelijk voor de transactie(s).

Meer zekerheid

In het verleden is het een paar keer voorgekomen dat er geld werd overgemaakt naar de verkeerde rekening. Notarissen controleerden destijds alleen of een IBAN rekeningnummer voldeed aan het IBAN-formaat, niet of het nummer overeenkwam met de bij de bank opgegeven naam. Dit ging via een formulier dat de klant zelf moest invullen. Met de IBAN-Naam Check weten notarissen zeker dat de betaalgegevens van de klant juist zijn.

Wanneer er sprake is van een ‘no match’, geeft het systeem een waarschuwing en kan er contact worden opgenomen met de klant.

Ook zorgt de oplossing ervoor dat notarissen kunnen aantonen dat zij aan hun verplichting hebben voldaan. Niet alle dossiers worden gecontroleerd, maar wanneer een dossier bij de tuchtcommissie komt, moet alles in orde zijn.

Soepele implementatie en features

De implementatie van de IBAN-Naam Check in Codex verliep soepel. Notarissen konden de oplossing direct gebruiken na een update.  

Zij kunnen zelf bepalen hoe en in welke processen ze de IBAN-Naam Check gebruiken. Het doen van een check wordt erg visueel en overzichtelijk weergeven: de notaris ziet een groen vinkje wanneer de check is uitgevoerd en deze worden allemaal weergegeven in een rapport.

Daarnaast is het voor de notaris mogelijk om van alle features gebruik te maken. Denk hierbij aan:

  • Het controleren van batchbetalingen
  • De account age check: geeft de leeftijd weer van een rekeningnummer. Fraudeurs gebruiken vaak recent geopende rekeningen
  • Bedrijven Check: het rekeningnummer en de naam checken in combinatie met het KVK-nummer bekend bij de Kamer van Koophandel.

Van Brug Software is als marktleider van het leveren van notariële software erg tevreden over de IBAN-Naam Check. Zij kunnen zich met de oplossing onderscheiden van hun concurrenten en laten zien dat ze notarissen ondersteunen bij het voorkomen van fraude en verkeerde betalingen.

Zo ziet het uitvoeren van een IBAN-Naam Check in Codex eruit

Meer interessante klantcasussen

IBAN-Naam Check voor Bedrijven helpt Grolsch bij het voorkomen van fraude

Na pogingen tot fraude bij een
internationale collega brouwerij, is
Grolsch gebruik gaan maken van de
IBAN-Naam Check voor Bedrijven.

Lees klantcasus  → 

Afname van fraude en fakebestellingen bij STRATO

Sinds de invoering van de IBAN-Naam
Check zien we ruim 80% minder
frauduleuze bestellingen ten opzichte
van een jaar eerder.

Lees klantcasus  → 

unnamed (9)
Mitros verbetert processen door gebruik IBAN-Naam Check voor Bedrijven

Dankzij deze oplossing weten wij zeker
dat we aan de juiste persoon of
organisatie betalen.

Lees klantcasus  → 

Klaar om aan
de slag te gaan?

Meld je direct aan en ontvang de eerste 10 checks gratis!
Ontdek de voordelen van het integreren van onze API