Bekroning van beste technologie tegen bankfraude

Oscars van de Fintech

SurePay en het Signicat hebben een prestigieuze Banking Tech Award in de wacht gesleept. Deze awards zijn een internationale erkenning voor de meest veelbelovende bedrijven en personen in de bancaire en fintech-industrie.

De awards werden op 10 december voor de 21e keer uitgereikt. De jury bekroonde een gezamenlijke oplossing van identityspecialist Signicat en betaalinformatiedienst SurePay met een award voor Best Use of Fraud Protection Technology. Samen controleren SurePay en Signicat de identiteit van de gebruiker aan de hand van respectievelijk de bankrekeninggegevens en de eID. Dit om Authorised Push Payment (APP)-fraude te voorkomen en de klantprocessen en leveranciersprocessen te verbeteren.

Fraude en vergissingen voorkomen

Het identificeren van de eigenaar van een bankrekening voorafgaand aan een transactie zou de standaardpraktijk moeten zijn. Tot voor kort was dit echter niet het geval. Dit is de reden waarom banken wereldwijd maatregelen treffen voor het verifiëren van een begunstigde. Dit proces wordt ook wel Confirmation of Payee (CoP) genoemd.

SurePay biedt hier sinds 2017 een oplossing voor met IBAN-Naam Check, een oplossing die bestaat uit een algoritme en een database met bankaccounts. Hiermee kunnen consumenten en organisaties controleren of een specifieke bankrekening eigendom is van een specifieke eindgebruiker of van een specifiek bedrijf.

IBAN-Naam Check kan worden gecombineerd met de Identity Verification Solution van Signicat. Deze oplossing controleert de identiteit van de begunstigde aan de hand van het eID-systeem iDIN. Bedrijven hebben daardoor voor het eerst zekerheid over de identiteit van een begunstigde voordat ze een betaling voldoen. Op deze manier helpt de CoP-technologie bij het opsporen van fraude en voorkomen van foutieve betalingen en maakt ze de bedrijfsprocessen efficiënter.

Fraude teruggedrongen

Organisaties kunnen de gecombineerde dienst implementeren in hun online omgeving of bedrijfsprocessen. Op die manier verloopt de online registratie van nieuwe klanten soepeler, is er meer zekerheid over identiteiten en weten organisaties of ze te maken hebben met privé- of zakelijke accounts. De integratie leidt tot 90 procent minder uitvallers tijdens onboarding, 80 procent minder gevallen van frauduleuze onboarding en 50 procent minder openstaande facturen.

Dankzij de nauwe samenwerking met de financiële instellingen controleert de gecombineerde dienst van Signicat en SurePay nu al meer dan 98 procent van alle online transacties in Nederland en meer dan 90 procent van alle online transacties in het Verenigd Koninkrijk. Door de verificatie van zowel de identiteit van de rekeninghouder(s) als het rekeningnummer heeft de dienst de fraude met eenmalige betalingen naar Nederlandse bankrekeningen teruggedrongen.