Eerste crossborder IBAN-Naam Check een feit, primeur voor Nederland en Frankrijk

SEPAmail.eu en SurePay werken samen met StreamMind aan het voorkomen van fraude en misleiding bij cross border betalingen. 

16 december, Utrecht & Parijs – SurePay, SEPAMail.eu en StreamMind bieden de eerste crossborder IBAN-Naam Check aan. Deze dienst stelt banken, consumenten en bedrijven in staat om via de bestaande IBAN-Naam Check de rekeninghouder te controleren vóór hun betalingen tussen Frankrijk en Nederland. Dit vormt een belangrijke eerste stap in de richting van een Europese oplossing om fraude te bestrijden. 

Vereende krachten

Door de samenwerking worden meer dan 30 Nederlandse banken en 114 Franse banken met elkaar verbonden. SurePay controleert met haar IBAN-Naam Check 99,5% van alle online betalingen in Nederland. SEPAmail.eu biedt een IBAN verificatie service in Frankrijk voor meer dan 90% van alle bankrekeningen die gebruikt worden door bedrijven. StreamMind zorgt voor de connectie tussen deze twee netwerken. 

Hiermee kunnen banken, consumenten en bedrijven in Frankrijk en Nederland controleren of de rekeninghouder correct is. Dit zorgt  voor een aanzienlijke vermindering van fraude en fouten bij betalingen. Daarnaast  verhoogt de IBAN-Naam Check de efficiëntie en verbetert de klantreis.

IBAN-Naam Check

De IBAN-Naam Check is sinds 2017 ingebouwd in Online bankieren van de Nederlandse banken waardoor bij een betaling de naam van de rekeninghouder wordt gecheckt. Dit voorkomt  vergissingen en fraude. Iedere dag wordt 100.000 keer een waarschuwing gegeven dat naam en de rekeninghouder niet dezelfde is. Dit geeft consumenten en bedrijven meer zekerheid dat hun betalingen naar de beoogde rekeninghouder gaan. 

De IBAN-Naam Check wordt ook gebruikt door bedrijven zoals verzekeringsmaatschappijen, kredietverstrekkers, overheidsinstanties, energiemaatschappijen en vele anderen, om fraude te voorkomen of bij het accepteren van nieuwe leveranciers, klanten en werknemers.   

In heel Europa zijn betalingen steeds meer naar digitale kanalen verschoven. Dit heeft geleid tot een sterke toename van fraudegevallen door methoden als phishing, spoofing, APP-fraude, factuurfraude en CEO-fraude. Bovendien wordt fraude steeds internationaler, waarbij fraudeurs buitenlandse bankrekeningen gebruiken voor frauduleuze doeleinden.


David-Jan Janse, CEO van SurePay: ​​
“Sinds de implementatie van onze IBAN-Naam Check voor banken in Nederland in 2017, zien we een daling van 81% in gerapporteerde oplichting en een daling van 67% in verkeerd geadresseerde betalingen. De natuurlijke volgende stap was om onze oplossing beschikbaar te maken voor crossborder betalingen. We zijn erg trots op ons partnership met SEPAmail en StreamMind, waardoor we dit doel kunnen bereiken. Ons team kijkt ernaar uit om samen met SEPAmail en StreamMind te werken in de strijd tegen fraude.”

Jacques Vanhautère, CEO of SEPAmail.eu:
“2021 is duidelijk het jaar van de start van DIAMOND, onze Franse IBAN-controle oplossing. Met dit partnerschap met SurePay en dankzij de hulp van Streammind betreden we nu een andere dimensie, namelijk de Europese ruimte, om een echte internationale oplossing te bieden in de strijd tegen IBAN-fraude. Deze verbinding tussen Frankrijk en Nederland is een eerste grote stap naar een Pan-Europese IBAN Check.’’

Nicolas Muhadri, CEO of Streammind:
“Ons doel is om uitwisselingen en transacties tussen organisaties en mensen te beveiligen. Wij geloven dat dit partnerschap een stap voorwaarts is in de internationale ontwikkeling om betalingsfraude te bestrijden. StreamMind is vereerd om deel uit te maken van dit partnerschap en om software te hebben ontwikkeld die cross-country compatibel is om dit project waar te maken.”


Over SurePay – Betalen gemakkelijker, persoonlijker en nog veiliger maken

SurePay is de uitvinder van de IBAN-Naam Check en aanbieder van Confirmation of Payee in het Verenigd Koninkrijk en heeft al meer dan 4 miljard checks uitgevoerd. Het algoritme van SurePay combineert geavanceerde data science technieken met diepgaande kennis van transacties en het gedrag van betalers om fraude en fouten te helpen voorkomen en tegelijkertijd een snelle verwerking mogelijk te maken. Gebruikmakend van SurePay’s unieke technologie wordt een verscheidenheid aan oplossingen aangeboden aan financiële instellingen, organisaties en bedrijven in heel Europa. SurePay heeft meerdere awards ontvangen en werkt continue aan nog betere dienstverlening rondom identificatie gebaseerd op het IBAN, brengt regelmatig nieuwe diensten uit en is goed op weg om hét toonaangevende Europese platform te worden voor accountverificatie diensten bij online bankieren en in bedrijfsprocessen.


Over SEPAmail.eu

SEPAmail.eu biedt interbancaire diensten aan die het uitwisselen van financiële gegevens tussen bedrijven, particulieren en banken vergemakkelijken en vereenvoudigen. SEPAmail.eu kent een open architectuur en is gebaseerd op een standaard die de deelnemende Franse banken in staat stelt digitale informatie uit te wisselen op een volledig veilige manier. SEPAmail voor Secure Exchange Paperless Advanced Mail is een oplossing voor digitale informatieoverdracht, die wordt beheerd door SEPAmail.eu. Sepamail is volledig ISO gestandaardiseerd en biedt diensten variërend van digitale informatie tot digitale betaling en E-facturatie.


Over StreamMind

StreamMind is de software leverancier de inter-banking technologie voor SEPAmail.eu. Het netwerk verbindt honderden banken en bedrijven in heel Europa en wordt jaarlijks door miljoenen mensen gebruikt. De multi-sector expertise stelt StreamMind in staat om oplossingen voor elk bedrijf gemakkelijk, veilig en snel operationeel te maken. StreamMind heeft erkenning gekregen van groepen zoals het Franse Ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek, Bpi France en Business France.

This site is registered on wpml.org as a development site.