Steeds vaker fraude bij gemeenten – te voorkomen met de IBAN-Naam Check

Fraude bij gemeenten is steeds vaker in het nieuws. Zo is Gemeente Twenterand slachtoffer geworden van medewerkersfraude. Een ambtenaar heeft in totaal 24.000 euro buit gemaakt door rekeningnummers te wijzigen in die van hemzelf. Maar bijvoorbeeld ook gemeente Alkmaar en Krimpen aan de Ijssel zijn veel geld kwijt door spookfacturen, dat bedrag ligt rond de 411.000 euro.

Dit had makkelijk voorkomen kunnen worden met de IBAN-Naam Check. Deze oplossing checkt of het rekeningnummer matcht met de bij de bank opgegeven naam. Als deze gegevens niet overeenkomen, wordt er een waarschuwing gegeven dat je mogelijk geld overmaakt naar een verkeerde persoon/organisatie. Je voorkomt zo fraude door bijvoorbeeld eigen medewerkers maar ook door fraudeurs. 

De oplossing wordt door vele organisaties, waaronder zo’n 100 gemeenten voornamelijk ingezet bij batchbetalingen. Dit is ook waar de frauduleuze betalingen eigenlijk altijd in voorkomen. Deze hebben vanuit de bank geen IBAN-Naam Check. 

De IBAN-Naam Check kost zo’n 80 euro per maand. Daarmee was de fraudeur van Twenterand snel door de mand gevallen, volgens Verweij. „En ik denk ook niet dat de ambtenaar fraude zou hebben gepleegd als hij wist dat betalingen gecontroleerd worden.”

Bron: Tubantia