Op 2 mei, in de uitzending van Kassa - BNNVARA werd verteld over oplichting met nepkredieten; er wordt aan slachtoffers gevraagd geld over te maken naar een buitenlands rekeningnummer in ruil voor een krediet dat je vervolgens nooit ontvangt.

Om internationale fraude tegen te gaan, moet de IBAN-Naam Check verder uitgerold worden in Europa, zeggen De Nederlandsche Bank Bank (DNB), de Dutch Banking Association (NVB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als reactie op de uitzending.

Met de IBAN-Naam Check krijg je een waarschuwing als de naam en IBAN niet bij elkaar horen. Dagelijks geven wij die waarschuwing 100.000 keer. Wees je er bewust van dat deze waarschuwing niet voor niks wordt gegeven; je kan mogelijk geld overmaken naar de verkeerde persoon of het bedrijf.

SurePay werkt hard aan Europese uitbreiding van deze controle om internationale fraude tegen te gaan. Naast Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn we bezig met pilots voor banken in Duitsland, België en Finland. Ook controleren we een deel van internationale (cross-border) betalingen.

Bekijk de uitzending