Rabobank en SurePay versterken samenwerking om fraudepreventie te verbeteren

Rabo heeft aangekondigd de samenwerking met SurePay verder te gaan intensiveren om de preventie van fraude te verbeteren. Enerzijds is de samenwerking gericht op het vergroten van de data dekking, zodat IBAN’s uit meer landen gecontroleerd kunnen worden, en anderzijds wordt de Fraud Risk Indicator geintroduceerd. 

Dit product biedt banken risico-indicatoren, waardoor de detectie van frauduleuze activiteiten makkelijker wordt. Bovendien helpt het bij het verminderen van het aantal onterecte fraudemeldingen, oftewel ‘false positives’.

De keuze voor een nauwere samenwerking is logisch, gezien de IBAN-Naam Check elke betaling al controleert. De Fraud Risk Indicator is aanvullende controle bovenop de IBAN-Naam Check. Vanuit een technisch oogpunt heeft deze uitbreiding van Rabobank een beperkte impact, omdat het voortbouwt op de bestaande API-integratie. 

Met deze stap plaatst Rabobank zich in de voorhoede van de Europese banken. Terwijl de IBAN-Naam Check in veel landen nog in de beginfase verkeert, is dit al de derde uitbreiding die Rabobank boven op de IBAN-Naam Check oplossing implementeert. 

Tertia Wiedenhof, Product Manager External Fraud Detection van Rabobank benadrukte het belang van effectieve fraudepreventie en de reden waarom samenwerking met SurePay essentieel is. “Fraude vormt een toenemend risico binnen de financiële sector. Door nauw samen te werken met SurePay en gebruik te maken van hun geavanceerde systemen, kunnen we bancaire fraude effectiever aanpakken en onze klanten een veiligere bankervaring bieden. We zijn nu twee maanden live met Fraud Risk Indicator en we zijn positief verrast over de resultaten tot nu toe. Het aantal false positives is significant afgenomen; onze fraude-analisten zijn daardoor veel vaker met echte fraude cases bezig, waardoor we onze klanten in de praktijk nog beter kunnen beschermen.” 

“Met Fraud Risk Indicator geven we banken een tool om fraude beter en efficiënter te monitoren en te voorkomen, door extra data punten toe te voegen aan onze bestaande API” – Marcel Rienties, Co-founder en CPO bij SurePay.

Met deze intensievere samenwerking en de implementatie van de Fraud Risk Indicator zet Rabobank een belangrijke stap in het voorkomen en bestrijden van bancaire fraude en blijven ze klanten een hoog niveau van veiligheid en betrouwbaarheid bieden.