SurePay kondigt partnership aan met Consortium van Italiaanse Banken

Utrecht 6 Juli 2022 – SurePay, de uitvinder en aanbieder van de IBAN-Naam Check, heeft een partnership aangekondigd met CBI S.c.p.a., een consortium van 400+ Italiaanse banken. Hiermee wordt het mogelijk voor Nederlandse Banken en organisaties om met  de IBAN-Naam Check te controleren op Italiaanse rekeninghouders . Eerder kondigde het bedrijf uit Utrecht al uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk aan.

De IBAN-Naam Check is sinds 2017 ingebouwd in Online bankieren van de Nederlandse banken waardoor bij een betaling de naam van de rekeninghouder wordt gecheckt. Ook bedrijven gebruiken de IBAN-Naam Check om fraude en fouten in andere bedrijfsprocessen te mitigeren, zoals bij het onboarden van nieuwe klanten of leveranciers.

CBI heeft CBI Globe ontwikkeld, dat de connectie stroomlijnt tussen Payment Service Providers, Fintech, ondernemingen en de overheid om te voldoen aan het vernieuwde regelgevingskader van de EU en een actieve rol te spelen in ontwikkelingen rond Open Banking. Meer dan 80% van de Italiaanse financiële dienstverleningssector maakt hier gebruik van.

Door samen te werken met  SurePay, breidt CBI haar Italiaanse Check IBAN service uit met checks op  zowel Italiaanse als geleidelijk ook naar Europese klanten, inclusief het Verenigd Koninkrijk. De Italiaanse Check IBAN Service minimaliseert het risico op fraude, door onmiddellijke verificatie van IBAN-nummer en BTW-code. Beide partijen zien dit als een eerste stap naar verdere samenwerking.


David-Jan Janse, CEO en medeoprichter van SurePay: “Bij SurePay zijn we vastbesloten om door te gaan op onze weg naar een pan-Europese oplossing in de strijd tegen fraude. Door ons partnerschap met CBI verbinden we onze innovatieve IBAN-Naam Check met de Italiaanse markt, waardoor internationale betalingen veiliger en zekerder worden. We kijken uit naar de voortzetting van onze missie om onze technologie te verbinden met alle financiële instellingen in heel Europa.”

Liliana Fratini Passi, Managing Director van CBI, voegde hieraan toe: “CBI Globe is een innovatief platform, met een focus op het leveren van de kerninfrastructuur die het voortstuwen van de digitale economie van Italië ondersteunt. Dankzij de expertise van SurePay en hun best-in-class oplossing, ondersteunt CBI banken en fintechs bij het aanbieden van Check IBAN Service voor hun klanten met checks buiten Italië, te beginnen met Nederland, gevolgd door andere Europese landen, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland,. Dit partnership is de eerste stap voor toekomstige ontwikkelingen van de service.”


Over SurePay

SurePay maakt betalingen persoonlijker, gemakkelijker en nog veiliger. Door gebruik te maken van de unieke technologie van SurePay wordt een verscheidenheid aan oplossingen aangeboden aan financiële instellingen, organisaties en bedrijven in heel Europa. SurePay is opgericht in 2016 en levert sinds 2017 de IBAN-Naam Check aan alle grote Nederlandse banken. In de jaren daarna breidde onze groep klanten zich uit naar corporates en partners. Vanaf 2020 levert SurePay de dienst Confirmation of Payee in het Verenigd Koninkrijk en in 2021 werd al een connectie met Frankrijk gelanceerd. Tegelijkertijd worden nieuwe diensten in Nederland geïntroduceerd.

https://surepay.nl/


Over CBI

CBI heeft ongeveer 400 Italiaanse betalingsdienstaanbieders als aandeelhouder en is initiator van digitalisering en technologische innovatie. CBI opereert onder toezicht van de Bank van Italië. In de loop der jaren heeft CBI een aantal doelstellingen bereikt:

  • meer dan 3 miljoen ondernemingen in Italië maken gebruik van de CBI-dienst die ondernemingen helpt bij het uitvoeren van activiteiten op het gebied van kasbeheer.
  • Ongeveer 11 miljoen burgers hebben al gebruik gemaakt van de CBI-dienst voor raadpleging en online-betalingen.
  • 7 centrale overheidsadministraties zijn verbonden met CBI via gecentraliseerde diensten die de verbinding met banken mogelijk maken en het beheer van complexe projecten en diensten optimaliseren.
  • Meer dan 80% van het Italiaanse bankwezen heeft gekozen voor het CBI Globe-platform, dat de connectie stroomlijnt tussen Payment Service Providers, Fintech, ondernemingen en de overheid om te voldoen aan het vernieuwde regelgevingskader van de EU en een actieve rol te spelen in het Open Banking-scenario.

Dankzij de verbinding met online bankrekeningen op zowel nationaal als Europees niveau, faciliteert CBI Globe innovatieve oplossingen voor haar klanten.  Vanuit het oogpunt van Open Finance en Data Monetization heeft CBI een aantal “value added services” (VAS) ontwikkeld. De dienst Check IBAN is een van de VAS waarmee online kan worden geverifieerd of een IBAN-code overeenkomt met een fiscaal nummer of een BTW-nummer dat door een natuurlijke of rechtspersoon is verstrekt.

www.cbi-org.eu