Waarom is een SurePay Exact koppeling zo makkelijk en waardevol?
Er is steeds meer aandacht voor fraude. Toch zien we niet altijd verbetering van de controle of de veiligheid van betalingen. Wat is er aan de hand? En zien veel bedrijven de meest voor de hand liggende oplossing niet over het hoofd?
Steeds meer fraude en aandacht voor fraude
De afgelopen jaren is het aantal fraudegevallen enorm toegenomen. En ook de omvang van de fraude is vaak gigantisch. Als er zoveel geld mee gemoeid is, komt daar natuurlijk meer aandacht voor. Toch zien we in de praktijk nog niet dat alles op alles wordt gezet om fraude te voorkomen. Dat heeft regelmatig te maken met het feit dat mensen niet helemaal doorhebben hoe deze fraudes in elkaar steken.
We denken vaak dat hackers enorm ingewikkelde digitale hoogstandjes moeten uitvoeren, voor ze iets kunnen stelen. Maar dat is lang niet altijd waar. Neem bijvoorbeeld het illegale platform Genesis Market. Daar werden gestolen persoonsgegevens aan de lopende band aangeboden. Fraudeurs konden er al voor een klein bedrag inloggegevens kopen en dan proberen om hier op een oneigenlijke manier geld uit te slaan.
Met één set inloggegevens kan iemand bijvoorbeeld inloggen op een zakelijke mailaccount en zo namens iemand anders mails sturen. Bijvoorbeeld naar de salarisadministratie om een rekeningnummer te wijzigen. Het volgende salaris wordt dan rechtstreeks overgemaakt naar het rekeningnummer van de fraudeur, zonder dat iemand er direct erg in heeft.
Als zo’n simpele actie kan leiden tot grote schades, kun je je afvragen of onze betaalmethoden wel veilig genoeg zijn.
Kan de accountant hier niet een (grotere) rol bij spelen?
In Nederland, voert de accountant onder andere controle op de juistheid van betalingen uit. Veel bedrijven verwachten dat eventuele misstanden bij de (jaarlijkse) controle wel aan de orde komen. Toch is dat lang niet altijd het geval. Het zijn veel vaker klokkenluiders, tipgevers of simpel toeval waardoor misstanden boven water komen. Het lijkt er dan ook op dat accountants te weinig doen om fraude op te sporen, of te voorkomen.
Ook blijkt uit een nieuw onderzoek van de AFM dat accountantskantoren vaak tekortschieten bij de opsporing van fraude. Ondertussen doen accountantskantoren er zoveel mogelijk aan om dit te verbeteren, maar de resultaten daarvan blijven op dit moment nog uit. Een waterdichte methode lijkt ook bijna niet haalbaar in een tijd waar digitale technieken er ook voor zorgen dat fraudeurs allerlei nieuwe opties hebben om geld te stelen. Maar ondertussen kan juist een digitale check er ook voor zorgen dat fraudes tot een minimum worden beperkt, door ze simpelweg vooraf op te sporen. Waarschijnlijk kijken veel bedrijven de digitale check van administratie en betalingen (nog) over het hoofd, terwijl het direct geïmplementeerd kan worden in iedere boekhouding.
Exact koppeling biedt uitkomst
Met de SurePay Exact koppeling kunnen bedrijven direct een IBAN-Naam Check uitvoeren op al hun betalingen. Dit is een belangrijke stap om fraude te voorkomen, ook al lijkt het in eerste instantie misschien niet significant. Met de SurePay-koppeling gaat er direct een alarm af wanneer de naam en het rekeningnummer bij een uitbetaling niet kloppen. Bij privé betalingen zijn we al lang gewend dat de bank direct een seintje geeft als de naam niet past bij het rekeningnummer dat is ingevoerd. Hierdoor worden dagelijks tal van fraudes en fouten voorkomen.
Maar, bij de betalingen die bedrijven doen, kunnen banken vaak geen IBAN-Naam Check uitvoeren. Dat heeft vooral te maken met het feit dat bedrijven vaak betalen in batches.
Tegelijkertijd zijn het ook juist (grote) bedrijven die erg kwetsbaar zijn voor fraude. Enerzijds omdat daar vaak veel meer geld kan worden buitgemaakt. Maar ook omdat er veel minder overzicht is in alle processen, klanten, leveranciers en medewerkers. Daarom doen organisaties er goed aan om hun administratie te controleren en up to date te houden
Met de Exact koppeling, koppel je je administratie in een handomdraai aan het SurePay portal. Eventuele fouten en afwijkingen worden direct gesignaleerd en gecorrigeerd. Zo voorkomen ook bedrijven fraude en fouten én worden er significante kosten bespaard. De SurePay IBAN-Naam Check heeft zich ondertussen meer dan bewezen. Alle Nederlandse banken gebruiken deze techniek voor individuele betalingen en er zijn al miljarden checks uitgevoerd de afgelopen jaren. Deze ogenschijnlijk simpele koppeling, kan in de praktijk veel schade en zelfs een deel van de meest complexe fraudes voorkomen.