Voorkom fraude: IBAN-Naam Check voor verzekeraars

Tijdens de onboarding

Uitbetalen van claims

Incasseren van de juiste rekening

Ontdek het belang van de IBAN-naam Check in het voorkomen van fouten en fraude.

Loop voorop in het kader van Wwft en WAS
NOG EEN USP
Incasso’s en uitbetalingen altijd op het juiste rekeningnummer
Controleer Batches en voorkom fouten

TITEL OVER FRAUDE

Verzekeraars betrappen jaarlijks ruim 10.000 mensen op fraude met hun verzekering. Al die ontdekte fraudegevallen vertegenwoordigen samen een verzekerd bedrag van ruim tachtig miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). Gebruik onze IBAN-Naam Check als eenvoudige tool om fraude te voorkomen.

Als verzekeraar liggen er allerlei vormen van fraude op de loer. Nieuwe klanten melden zich aan met verkeerde of valse rekeninggegevens, anderen proberen claims naar verkeerde rekeningnummers te laten uitbetalen en dan is er bovendien de strengere Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Risico op fraude op verschillende afdelingen

Hoe herken je fraude, zonder daar een heel team van specialisten voor in te huren? Als verzekeraar krijg je te maken met wanbetalers en loop je het risico op verkeerde uitbetalingen.

De kosten om deze vormen van fraude op te sporen zijn traditioneel hoog, en de processen traag. Dat leidt tot frustratie bij medewerkers en werkt fraude onder klanten ondertussen verder in de hand. Zolang het niet lukt om fraudeurs al tijdens de onboarding buiten de poort te houden blijft het dweilen met de kraan open. Daarnaast geldt de Wwft-plicht, ter bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme. Je moet als verzekeraar voldoen aan de wettelijke plicht en richtlijnen voor Know Your Customer (KYC) en Customer Due Diligence (CDD). Dat vraagt traditioneel om ingewikkelde processen, die veel tijd en resources vragen. In het ergste geval leidt het tot discussies met De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), of komt het zelfs tot boetes. Gelukkig kan dat slimmer, sneller en makkelijker, met onze IBAN-Naam Check voor verzekeraars.

Klantcase: Fraude voorkomen bij a.s.r.

Verzekeraar a.s.r. reduceerde de uitval tijdens hun online onboarding van nieuwe klanten van 100 naar slechts 15%. Zij gebruiken onze IBAN-Naam Check voor het claimproces van a.s.r. Leven. De verzekeraar moest voorheen fysieke handtekeningen opvragen om een claim uit te keren. Dat was tijdrovend en arbeidsintensief. Het duurde soms zes tot acht weken totdat klanten hun geld ontvingen.

Dankzij onze IBAN-Naam Check staat het geld in de meeste gevallen binnen 4 dagen bij de ontvanger op de rekening. Tegelijkertijd werd de uitval bij online onboarding teruggebracht van 100 naar 15%.

Check de betaalgegevens van jouw klant, leverancier en medewerker

Gebruik de IBAN-Naam Check via de API of direct via de portal

Welke resultaten krijg je nog meer?

Portal-Icons------68
Gaat het om een zakelijke of persoonlijke rekening?

Weet voortaan zeker dat je een bedrijf betaalt.

Portal-Icons-69
Hoeveel rekening-houders zijn er?

Betaal je aan één persoon/bedrijf of aan meerderen?

Portal-Icons-70
Is de rekening actief of opgeheven?

Voorkom dat je geld overmaakt naar een opgeheven rekening.

Portal-Icons------71
Wanneer is de rekening geopend?

Is de rekening pas recent geopend? Dit kan een indicatie zijn van fraude.

Download brochure: IBAN-Naam Check voor organisaties

Vul je gegevens in en ontvang direct de IBAN-Naam Check voor Organisaties Brochure direct in je inbox. 

Ben je een developer? Bekijk dan onze Developer Portal

Deze organisaties gingen je voor

logo de connectie gemeente