Waarom ook (semi) overheidsinstellingen steeds vaker kiezen voor de IBAN-Naam Check portal

Zekerheid over de juistheid van betalingen is cruciaal voor overheden. Door fouten of fraude loopt niet alleen de financiële schade enorm op, ook het vertrouwen in de overheid kan hiermee in het geding komen. In dit artikel leggen we je graag uit hoe steeds meer (semi) overheden deze schade voorkomen met de IBAN-Naam Check portal.

Reden 1: voorkom fraude door phishing en valse facturen

Fraudeurs richten zich tegenwoordig ook graag op (semi) overheden. Deze dreiging moet niet onderschat worden. Steeds vaker lezen we dat ook (semi) overheden per ongeluk flinke bedragen overmaken aan criminelen, op basis van valse facturen.

Door complexe bedrijfsprocessen bij (semi) overheden kan het soms een tijd duren voordat dit soort fraude opvalt. Criminelen maken vaak gebruik van een naam van een bekende leverancier, maar koppelen die aan hun eigen rekeningnummer (met een andere tenaamstelling) waar ze zelf toegang tot hebben. Daarnaast komen fraude en vergissingen vaak in batches voor, die niet gecheckt worden door de bank. Met een simpele IBAN-Naam Check vooraf voorkom je dit soort fraudegevallen volledig. 

Reden 2: zorg dat uitkeringen en subsidiegeld op de goede plek terechtkomen

Een vals rekeningnummer opgeven voor de uitbetaling van uitkeringen of subsidiegelden is ook een truc die helaas vaak wordt gebruikt door criminelen. De aanvraag zelf ziet er vaak goed uit en de stukken die worden overlegd lijken betrouwbaar, dus vaak gaat er bij de beoordeling nog geen alarmbel rinkelen.

Wanneer er bij de uitbetaling dan vervolgens géén IBAN-Naam Check wordt gedaan, kan het gebeuren dat een vaak aanzienlijk subsidiebedrag wordt overgemaakt naar de rekening van criminelen. Zakelijke subsidie mag bijvoorbeeld nooit worden overgemaakt naar een privérekening. Met de IBAN-Naam Check wordt ook direct automatisch gesignaleerd of het gaat over een zakelijke of privé rekening.

SurePay heeft in de praktijk al op grote schaal bewezen dat de IBAN-Naam Check kan helpen om subsidiefraude te voorkomen. Alle betalingen van Covid19-hulpgelden in Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn bijvoorbeeld vooraf gecontroleerd met een IBAN-Naam Check.

Reden 3: Voldoen aan de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)

Ook bij de betaling van salarissen moeten (semi) overheden goed opletten. Hier kan fraude optreden, doordat het salaris wordt overgemaakt naar de rekening van een ander (de fraudeur). Belangrijk, want ook dit soort fraude is, als het geld eenmaal is overgemaakt, bijna niet meer top te lossen.

Daarbij zijn overheden in het kader van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) verplicht om te controleren of een werknemer een eigen bankrekening heeft. Anders mag het salaris niet worden uitbetaald. Ook hiervoor biedt de IBAN-Naam Check een directe oplossing.

Reden 4: verlaag direct de risico-inschatting van de accountant

Om fraude met overheidsgeld zoveel mogelijk te voorkomen wordt ook een extra controle van de accountant doorgevoerd. Bij de controleverklaring van de jaarrekening van lokale overheden rapporteert de accountant ook over de risico-inschatting van fraude.

Door een de IBAN-Naam Check in te voeren in alle bedrijfsprocessen kan de accountant zien dat hier het risico op fraude bij transacties al tot een minimum is beperkt.

Weten wat de IBAN-Naam Check portal kan betekenen voor jouw overheidsorganisatie?

De IBAN-Naam Check doe je nu nog gemakkelijker met onze portal. Als (semi) overheidsinstelling kun je de portal bijvoorbeeld inzetten om het proces van het aanmaken van stamgegevens voor leveranciers efficiënter te maken:

➔ Je voorkomt het opvragen van een kopie bankafschrift of bankpas ter verificatie bij het onboarden van nieuwe klanten

➔ Je bent minder tijd kwijt aan handmatig werk

➔ Nieuwe gegevens kunnen direct in de administratie aangepast worden en je gebruikt de pdf met matching resultaten als bewijslast voor je auditor of accountant

 “De SurePay IBAN-Naam Check portal is een waardevolle toevoeging op onze bedrijfsprocessen. Het geeft een stuk zekerheid over de juistheid van onze betalingen met betrekking tot de tenaamstelling en het daarbij behorende IBAN. Financiële schade wordt zo tot een minimum beperkt. “Door toevoeging van de IBAN-Naam Check is het niet alleen voor de interne controle, maar ook voor de accountant een garantie dat we onze betalingen aan de juiste crediteur of aanvrager verstrekken.”

–   Hans van den Hatert, Adviseur applicaties sociaal domein Gemeente Tiel 

Portal uitproberen? Meld je aan via SurePay portal en doe de eerste 10 checks gratis.