Batchbetalingen controleren met IBAN-Naam Check Portal en hash total

Wist je dat batchbetalingen niet automatisch worden gecontroleerd door de bank? De veiligheid van de controle op naam en rekeningnummer van individuele betalingen is niet vanzelfsprekend voor betalingen in batches. Onze IBAN-Naam Check Portal biedt die veiligheid wel. In combinatie met ‘hash total’ zorgt het voor de beste beveiliging.

Batchbestanden worden niet automatisch gecontroleerd

Nu alle grote banken standaard de naam en het rekeningnummer controleren bij betalingen gaan bedrijven er steeds vaker vanuit dat ook hun batchbetalingen gecontroleerd worden. Dat is helaas niet het geval. Banken controleren de namen en rekeningnummers bij individuele overboekingen, maar niet standaard voor batches.

Dat betekent een risico bij uitgevoerde betalingen. In theorie kan bijvoorbeeld een medewerker van de organisatie een aanpassing doen in de batchbetaling. Zo is het mogelijk om geld te laten storten op een andere rekening, zoals de eigen rekening.

Vergeet bijvoorbeeld het vragen om een kopie van een bankafschrift. Vereenvoudig de onboarding, door het 4-ogen-principe voor dit proces vol vertrouwen af te schaffen. Maak het jezelf makkelijker, met hogere betrouwbaarheid.

Onze IBAN-Naam Check bespaart tijd, verbetert de betrouwbaarheid en voorkomt dat je per ongeluk spookfacturen goedkeurt. In batches laten die zich vaak lastig herkennen. Maar niet met onze IBAN-Naam Check, omdat je daarmee eenvoudig de combinatie van een naam en IBAN controleert.

Controleer batchbetalingen met onze IBAN-Naam Check Portal

De oplossing is eenvoudig: controleer batchbetalingen met onze IBAN-Naam Check Portal

De portal is beschikbaar voor bedrijven, gemeentes en andere organisaties. Je controleert daar eenvoudig de IBAN en de naam die daarbij hoort. Zo voorkom je fraude en verkeerde betalingen en incasso’s. Je kunt zowel individuele betalingen als de batches checken, door bestanden met betalingen te uploaden. De portal genereert een PDF met het check resultaat dat je kunt gebruiken als bewijslast voor interne en externe audits.

Extra veiligheid met hash total

Aanvullend wil je voorkomen dat een medewerker wijzigingen doet in een bestand, bijvoorbeeld door een naam, rekeningnummer of een bedrag aan te passen. Dat controleer je met een ‘hash total’. Het is een door een algoritme gegenereerd nummer, dat het mogelijk maakt om te controleren of een bestand klopt met hoe het werd aangemaakt. Je controleert dus of het niet tussentijds is aangepast.

De check van Hash total alleen kan niet garanderen dat een batchbetaling klopt. Dit controleert namelijk alleen of er tussentijds geen wijzigingen zijn aangebracht. Dat betekent dat het bestand zoals het oorspronkelijk werd aangemaakt alsnog moet kloppen. Daarom is de hash total een waardevolle aanvulling op onze IBAN-Naam Check. De check controleert of de rekeningnummers en de namen in het oorspronkelijke bestand kloppen. De hash total controleert aanvullend of er geen wijzigingen in het bestand zijn aangebracht.

Ideaal bij onboarding en betalingen

Doe de IBAN-Naam Check in onze portal bijvoorbeeld tijdens de onboarding van nieuwe medewerkers, leveranciers of klanten. Zo weet je vanaf het begin zeker dat de financiële administratie op orde is. Je kunt complete bestanden checken, zodat je in korte tijd de bevestiging krijgt die je zoekt.

Check vooraf of je de juiste betaalgegevens gebruikt. Dat is belangrijk, zowel voor het incasseren van bedragen als het betalen daarvan. Dit kun je in batches doen, inclusief de controle die je van banken gewend bent van individuele betalingen. 

Vindt er een wijziging plaats in de klantgegevens? Dan geeft onze IBAN-Naam Check daarvan een melding. Je kunt de waarschuwing gebruiken om de gegevens aan te passen in de administratie. Zo zorg je ervoor dat de batchbetaling de volgende keer weer klopt, waardoor je de juiste bedragen overmaakt naar de juiste rekeningnummers en tenaamstellingen.

Ondersteuning voor PAIN-bestanden

Bij SurePay maken we het je graag zo makkelijk mogelijk om betalingen te controleren en problemen of fraude te voorkomen. Daarom voegen we binnenkort ondersteuning voor PAIN-bestanden toe in onze portal.

Het PAIN-bestand (pain.001 XML-bestand) is een bestand volgens de ISO 20022-standaard en wordt gebruikt om betalingen te doen. Het bestand bevat meerdere betaalopdrachten, voor batchbetalingen. Het grote voordeel van dit type bestand is dat je zowel euro- als non-euro-valuta kunt bundelen in één batch. Dat maakt de totale banktransacties een stuk eenvoudiger.

Samengevat:

  • Vanuit je financiële administratie laad je de batch in de SurePay portal
  • Je krijgt een PDF met matching resultaat, wat je intern en extern kan gebruiken als bewijslast
  • Door hash total toe te passen, bewijs je tegelijkertijd dat de batch niet meer is aangepast

Meer weten?

Probeer de IBAN-Naam Check
Plan een vrijblijvende kennismaking met ons in

De laatste ontwikkelingen