Gemeenten voorkomen fraude en fouten met IBAN-Naam Check

We zien het regelmatig terug in de media: gemeenten die slachtoffer worden van fraude en zo tonnen aan publiek geld verspillen. Het Algemeen Dagblad berichtte onlangs, dat nog 240 gemeenten geen gebruik maken van de IBAN-Naam Check. Terwijl deze check toch echt heel veel fraude en vergissingen voorkomt, juist in betaalbatches, die geen controle door de bank kennen. Er gaat ook een preventieve werking vanuit: Want, welke fraudeur, extern of intern, zou proberen te frauderen, als je weet dat je toch gepakt wordt? 

Gemeenten gebruiken de IBAN-Naam Check het voor de juiste invoer van financiële gegevens van nieuwe leveranciers, om salarissen naar de juiste rekening uit te betalen en bijvoorbeeld om de rekeningnummers van subsidieontvangers te controleren. Bovendien voldoe je met SurePay aan de verplichte rapportage over fraude en continuïteit door de accountant, dus bewijs je ook die meteen een dienst.

Al meer dan 100 gemeenten en steeds meer (semi)overheidsinstellingen gebruiken SurePay. Ze voorkomen daarmee fraude door phishing en valse facturen. Gebruik SurePay daarnaast om zeker te weten dat uitkeringen en subsidie op de juiste rekeningen worden gestort en voldoen aan de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Verlaag bovendien direct de risico-inschatting door de accountant.

Super-soepel stamgegevens voor leveranciers invoeren

Wie financiële gegevens van nieuwe leveranciers ‘first time right’ invoert voorkomt dat er in een later stadium fouten ontstaan. Gebruik onze IBAN-Naam Check voor gemeenten om direct bij de invoer de tenaamstelling en rekeningnummers van leveranciers te controleren. 

Dat werkt stukken efficiënter, omdat:

Voldoe aan de WAS en maak het de HR-afdeling makkelijker

Onze IBAN-Naam Check voor gemeenten biedt allerlei voordelen in het sociaal domein. Voorkom fraude en phishing, zorg dat subsidies en andere uitbetalingen op de juiste rekening worden gestort en herken eventuele valse facturen door phishing.

Met onze oplossing voldoe je aan de WAS en voorkom je fraude bij de uitbetaling van salarissen. Maak het de HR-afdeling makkelijker als ze (grote) batches met betalingen uitvoeren. Gebruik het daarnaast om subsidies en andere betalingen te controleren. SurePay is marktleider in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Zo hielpen we gemeenten en andere (semi)overheden om talloze betalingen te controleren rondom bijvoorbeeld de corona steun.

Ten slotte voldoe je als gemeente automatisch aan de verplichte rapportage over fraude en continuïteit, voor de auditor of accountant. Het matching-resultaat van onze IBAN-Naam Check voor gemeenten is geldig als officiële bewijslast dat je aan de richtlijnen en regelgeving hiervoor voldoet. 

Tip: benieuwd hoe dat eruit ziet? Dit is een voorbeeld van een positief matching-resultaat. 

Hoe werkt dat?

Checks met onze IBAN-Naam Check werken heel simpel. Vul gewoon de IBAN en de naam van de rekeninghouder in. Dat kan bij zowel particuliere rekeningen als zakelijke rekeningen. 

SurePay controleert de gegevens. Er is sprake van een ‘match’ als het klopt, een ‘close match’ als er misschien sprake is van een spelfout of een ‘no match’ als het niet klopt. Een ‘no match’ is een waarschuwing voor eventuele fraude, bijvoorbeeld als iemand een vals rekeningnummer bij een naam opgeeft. 

 

Gebruik onze portal voor gemeenten

Gebruik onze IBAN-Naam Check heel eenvoudig, gewoon in onze portal. Die is online beschikbaar, om heel simpel controles uit te voeren. Voer een naam en een rekeningnummer in. Wij controleren de gegevens, waarna jij meteen het resultaat ziet. 

Benieuwd hoe dat werkt?

Ontdek het zelf en meld je aan voor 50 gratis checks. 

Meer weten?

Bekijk de Developer Portal
Plan een vrijblijvende kennismaking met ons in

De laatste ontwikkelingen