Waarom jouw accountant blij wordt van de IBAN-Naam Check (portal)

Er ligt steeds meer druk op accountants voor een veilige (financiële) bedrijfsvoering. Ze hebben meer verplichtingen dan ooit om fraudes op te sporen en te melden, maar het liefst natuurlijk ook om deze te voorkomen. Met de IBAN-Naam Check portal kun je jouw accountant hierbij enorm ontlasten.

Wat is de rol van de accountant precies?

Wanneer accountants bij de controle of beoordeling stuiten op fraude, of dat ook maar enigszins vermoeden, dan moeten ze dit melden. Maar dan heeft de fraude al plaatsgevonden. Tegenwoordig hebben accountants ook steeds meer verantwoordelijkheden bij fraudepreventie. Ze moeten zwakke punten in de organisatorische maatregelen aanwijzen. Niet eenvoudig, want wanneer doet een accountant dan genoeg? En ligt er nu niet te veel druk op de accountant? De een IBAN-Naam Check is een bewezen controlemechanisme en kan hierbij helpen.

Zo help je de accountant (en heb je een groot deel van de fraudepreventie snel op orde)

Er is een aantal redenen waarom je accountant erg blij wordt van de invoering van een IBAN-Naam Check in je bedrijfsprocessen.

Fraude opsporen is ook voor ervaren accountants niet altijd eenvoudig. Transacties kunnen nooit allemaal worden gecontroleerd. Met steekproeven wordt geprobeerd om toch zoveel mogelijk te ondervangen. Het voordeel van het gebruik van de IBAN-Naam Check is dat deze vooraf kan worden gedaan bij álle transacties, of periodieke steekproeven. Daarmee minimaliseer je in een keer het aantal fraudegevallen.

De IBAN-Naam Check kan ook heel nuttig zijn bij het opsporen van dubieuze debiteuren en crediteuren. Je signaleert spoorfacturen vaak snel doordat de tenaamstelling en het rekeningnummer niet overeenkomen.

Ook debiteuren die niet van plan zijn om te gaan betalen, melden zich vaak onder een valse naam die hetzelfde of bijna hetzelfde is, als die van een andere organisatie die bekend is. Als uit de IBAN-Naam Check blijkt dat de naam en rekeningnummer niet bij elkaar horen kan dat een indicatie zijn dat het om een dubieuze debiteur gaat.

Daarbij wordt met de IBAN-Naam Check ook direct gecontroleerd of het opgegeven rekeningnummer zakelijk of privé is. Fraudeurs maken namelijk vaak liever gebruik van een privérekening, die makkelijker (met minder controles) te openen is dan een zakelijke. Oftewel, ze proberen daarmee hun pakkans te verlagen. Als uit de check blijkt dat een zakelijke debiteur of crediteur gebruik maakt van een privérekening kan dat ook een signaal zijn om nog even goed te kijken wat er aan de hand is.

Om te voorkomen dat mensen worden uitgebuit en in ieder geval het minimumloon ontvangen, is er een wet (de WAS) die voorschrijft waar werkgevers aan moeten voldoen.

Een belangrijk onderdeel van die wet is dat werkgevers verplicht zijn om te controleren dat een werknemer geld ontvangt op de eigen bankrekening. Wanneer je dit als werkgever niet doet, kun je enorme boetes ontvangen. Ook hiervoor biedt een geïntegreerde IBAN-Naam Check direct een veilige oplossing die de accountant weer extra werk scheelt in de controle.

Hoe kan ik mijn accountant zo snel mogelijk blij maken met een IBAN-Naam Check?

Wil je direct aan de slag met de IBAN-Naam Check? Dat kan, met de SurePay portal doe je online al je IBAN-Naam Checks. De PDF met matching resultaten gebruik je als bewijslast voor je accountant, en de eerste 10 checks doe je gratis.

Probeer nu 10 checks gratis!

Meld je aan voor onze IBAN-Naam Check portal en ontvang 10 checks gratis!
Plan een meeting met ons voor een vrijblijvende kennismaking

De laatste ontwikkelingen