Hypotheekverstrekkers kunnen bouwdepotfraude tegengaan met de IBAN-Naam Check ​

Het lijkt bijna onvoorstelbaar met alle controlemechanismes die hypotheekverstrekkers inbouwen, toch lukt het fraudeurs dus om bijna een heel bouwdepot leeg te roven. Met één simpele IBAN-Naam Check kan dit worden tegengegaan.

Bouwdepotfraude met een fictieve rekening

Het zal de meeste mensen in de hypotheekwereld niet ontgaan zijn: de opzienbarende zaak waarbij één man maar liefst 435 duizend euro van een bouwdepot gebruikte voor privézaken. Met achttien valse rekeningen kreeg hij het voor elkaar om, in eerste instantie ongezien, geld door te sluizen naar zijn eigen fictieve rekening. Door middel van fictieve facturen van het installatiebedrijf waar hij destijds werkte ‘leende’ de man telkens weer geld uit het bouwdepot. Oftewel, door de valse facturen die hij zelf opstelde, leek het alsof het geld werd overgemaakt naar een bedrijf dat werkzaamheden uitvoerde voor de bouw van zijn nieuwe huis in Duitsland. In de praktijk werd het geld echter niet overgemaakt naar het bedrijf, maar naar rekeningen waar de man zelf toegang toe had. Hoe heeft dit ‘zomaar’ kunnen gebeuren en waarom duurde het zo lang voordat de hypotheekverstrekker, in dit geval ING, er achter kwam wat er echt aan de hand was?

Een ogenschijnlijk eenvoudige fraude?

De enorme omvang van deze fraude heeft zo hard kunnen groeien doordat het in eerste instantie onopgemerkt bleef. Ook al zijn er nog zoveel controlemechanismes, er is hier een ding over het hoofd gezien: werd het geld voor de facturen ook daadwerkelijk overgemaakt naar de rekening van het installatiebedrijf dat het geld zogenaamd in rekening bracht?

Het is natuurlijk niet aan een bank om het saldo van rekeningen bij te houden van organisaties. Er wordt alleen gecheckt of het bedrijf in kwestie legitiem is en valt binnen de voorwaarden die voor het bouwdepot gelden. Of de rekening die wordt genoemd op de factuur, wordt vaak niet gecheckt.

Nogmaals, het lijkt zo simpel, maar precies die check, de overeenkomst van de naam van de rekeninghouder met het bijbehorende rekeningnummer, was wat er ontbrak in het geval van deze bouwdepotfraude.

Wat is een IBAN-Naam Check?

Bij privébetalingen zijn we het al jaren gewend; wanneer we bij een overschrijving een tikfout maken dan krijgen we direct een seintje dat de naam van een rekeninghouder en het rekeningnummer niet overeenkomen. Deze zogenaamde IBAN-Naam Check is ontwikkeld door SurePay en wordt gebruikt door vrijwel alle Nederlandse banken en steeds meer banken in heel Europa. Op deze manier worden elke dag weer duizenden vergissingen, maar ook pogingen van fraude voorkomen. We zijn hier ondertussen zo aan gewend dat we er soms niet altijd meer bij stilstaan dat dit niet gebeurt bij zakelijke betalingen. Dat komt vooral doordat zakelijke betalingen vaak in batches worden aangeboden en daardoor voor de bank niet controleerbaar zijn met de IBAN-Naam Check. De IBAN-Naam Check kan worden geïntegreerd in het eigen systeem, bijvoorbeeld rechtstreeks met een API naar Exact Online. Voor grote batches met incidentele betalingen, zoals bij hypotheekverstrekkers gebeurt, biedt SurePay ook een online platform. Hier worden zakelijke betalingen direct gecontroleerd op overeenkomst tussen het rekeningnummer en de tenaamstelling van de rekening. Dit kan door het eenvoudig uploaden van een Excel of csv -bestand met naam en rekeningnummers.

Zo kan de IBAN-Naam Check (omvangrijke) bouwdepotfraude voorkomen

Een IBAN-Naam Check kan bouwdepotfraude in veel gevallen voorkomen. Ook en vooral wanneer deze fraude wordt gepleegd door een combinatie van valse facturen die worden overgemaakt naar een rekening die niet hoort bij het bedrijf op wiens naam de factuur staat.

Daarbij biedt de IBAN-Naam Check nog een paar extra mechanismen naast de check of de IBAN-Naam combinatie correct is:

– Is het een zakelijke of persoonlijke rekening?
– Heeft de rekening meerdere rekeninghouders?
– Is de rekening actief of gesloten?

Door al deze checks wordt het vrijwel onmogelijk om bouwdepotfraude met valse facturen, ongemerkt voorbij te laten gaan. Maar er is meer…

Met de IBAN-Naam Check kunnen hypotheekverstrekkers het grootste deel van alle verkeerde betalingen voorkomen. Én de controle levert nog een paar extra voordelen op voor hypotheekverstrekkers:

Meer weten?

Plan een meeting met ons voor een vrijblijvende kennismaking
Download onze brochure IBAN-Naam Check voor Organisaties

De laatste ontwikkelingen