Zomaar geld overmaken naar de rekening van een onbekende kan onveilig zijn. Daarom is het prettig om zakelijk je betalingen te checken. Hiervoor vind je online meerdere mogelijkheden. Maar, met welke tool voorkom je fraude en verkeerde betalingen? 

Hoe doe je een IBAN verificatie en waarom is deze check ‘alleen’ niet veilig genoeg?

Elk bankrekeningnummer heeft een uniek IBAN-nummer (International Bank Account Number). Het is belangrijk om vooraf te checken of een rekeningnummer überhaupt bestaat wanneer je betaalt aan of incasseert bij een onbekende. Er zijn onlineverschillende tools te vinden waar je een zogenaamde  IBAN verificatie kunt doen.

Door vooraf de IBAN te verifiëren weet je één ding zeker: dit IBAN-nummer bestaat. Maar om echt veilig geld te incasseren van of geld over te maken naar een IBAN-nummer, is er nóg een check nodig.

➔ Ook als je de IBAN verificatie hebt gedaan, kunnen betalingen nog steeds terechtkomen op een verkeerde rekening. Want de IBAN verificatie checkt alleen of een bankrekening bestaat, niet of de rekening ook hoort bij de persoon of het bedrijf wiens naam jij hebt doorgekregen. 

Waarom je met de IBAN-Naam Check wel fraude en verkeerde betalingen voorkomt

Om echt alles af te dekken, kun je vooraf ook een IBAN-Naam Check doen. Daarmee wordt namelijk gekeken of de tenaamstelling van de rekening ook hoort bij het nummer. Deze check ken je vast als consument uit je bankieren app wanneer je handmatig geld overmaakt.

Ook als organisatie kan je de IBAN-Naam Check gemakkelijk integreren in je processen. Het grote voordeel is dat je altijd veilig kunt betalen aan en incasseren bij voor jou onbekende organisaties en/of personen. 

Zeker weten dat je betaalt aan, of incasseert bij de juiste persoon?

Er zijn in de praktijk enorm veel kansen om de IBAN-Naam Check snel uit te voeren, of te integreren in je zakelijke administratie software. Het lijkt misschien een klein detail, maar de veiligheid die deze oplossing biedt, is enorm. Factuurfraude is met 81% verminderd en verkeerde betalingen met 67%.

➔ Wil je direct aan de slag met écht veilige betalingen en incasso? Klik dan direct door naar de IBAN-Naam Check en kies de optie die het beste bij jouw organisatie past. Of maak een afspraak met Essa, Business Development Manager.

Maak een afspraak met Essa 

Lees ook: drie manieren om factuurfraude en onjuiste overboekingen te voorkomen